Ny kategori...

Inspirerad av allas vår Priggles var jag tvungen att göra en ny kategori och skriva ett inlägg om Sunset Boulevard, antagligen filmen med den bästa öppningsscenen och den bästa slutscenen i filmhistorien. Kunde inte hitta öppningsscenen på youtube med jag måste bjuda på de sista fem minuterna i alla fall. Underbart spelat av Gloria Swanson, skandal att hon inte vann Oscarn för den här rollen. Ska jag ranka den utifrån mina favoritfilmer ligger den nog på en fjärdeplats.




Slutscenen i Sunset Boulevard (1950)

Handling: Joe Gillis är en misslyckad manusförfattare som genom en slump hamnar vid ett hus på Sunset Boulevard. Där träffar han Norma Desmond, en fallen stumfilmsstjärna som ägnar sina dagar åt att läsa beundrarbrev och se sina gamla filmer. När Norma får reda på att Joe är manusförfattare ber hon honom att hjälpa henne med det manus hon har skrivit på för att göra sin comeback till vita duken. Joe jobbar på manuset tillsammans med Betty, som han faller för. Norma har samtidigt blivit förälskad i Joe, och tänker inte låta honom komma undan.

Medverkande: Gloria Swanson, William Holden, Eric von Stroheim, Nancy Olson



Och när vi ändå diskuterar film kan vi ju ta upp ämnet med trailers: varför är dagens trailers så dåliga? Jag menar, de är ofta snyggt klippta och med bra val av scener, men hela intimiteten och fascinationen som man får av gamla trailers från 1950-talet försvinner ju. Det ska ju vara snygga intertitles med text i stil med "See Paramount's new blockbuster!" eller "Gloria Swanson in her best role yet!" och så lite häftiga scener inklippt emellan. Så är det ju inte alls idag och man blir lite ledsen bara av att tänka på det. Samma sak gäller för- och eftertexter på filmer; idag är de oftast tråkiga och blasé medan de på 1950-talet var snyggt dekorerade. Får nästan ta och göra en kategori för bra filmtrailers också sen...

Kommentarer
Postat av: Erika

Ett mycket bra slut!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback